Wereldwijd is er zo’n enorm tekort ontstaan aan grondstoffen – doordat tijdens de coronapandemie nauwelijks voorraden zijn aangelegd – dat de prijzen exploderen.

Van inzinking naar grote vraag
Ruim een jaar geleden, toen de corona-pandemie uitbrak, was er een enorme inzinking te zien op onder andere de textielmarkt. De handel werd geconfronteerd met uitstel, annulering en in sommige gevallen zelfs uitval in toeleveringsketens.

Tot plots de internationale detailhandel en gezondheidszorg voor een onverwachte en ruime vraag zorgden. Hierdoor bevindt de markt van vandaag de dag zich in een hele andere situatie: momenteel is de vraag veel groter dan het aanbod. Dit geldt niet alleen voor de textielmarkt maar van bedlinnen tot papierpulp en van computerchips tot koffie. Doordat we de hele dag thuis zitten, niet op verre vakantie gaan of een avondje in de kroeg doorbrengen is ons uitgavepatroon verschoven naar de consumptie van goederen.

Tekort aan zeecontainers
Het probleem is dat het grootste deel van de spullen die we bestellen uit China moeten komen. Containerrederijen kampen met een groot tekort aan zeecontainers in China om aan de enorme vraag naar transportcapaciteit te voldoen. Hierdoor is de prijs van zeevracht vanuit Azië vervijfvoudigd, terwijl de wachttijden met soms maanden zijn toegenomen (RTL Nieuws).

Grondstofprijzen stijgen
Door een tekort aan grondstoffen, garens en volledig afgewerkte producten stijgen de prijzen al enkele maanden sterk. Er wordt verwacht dat door de huidige situatie de marktomstandigheden in de nabije toekomst zullen veranderen, vooral wat betreft de grondstofprijzen. Onderstaand een overzicht van de huidige prijsontwikkeling voor katoen en polyester:


Afbeelding 1: Katoen prijzen

Afbeelding 2: Polyester prijzen

Star Linen beschikt over enorme voorraden

Als een van de toonaangevende leveranciers op de markt voor textieldiensten kan Star Linen de grootste uitdagingen van deze dagen het hoofd bieden. Wij beschikken gelukkig nog over enorme voorraden. Heeft u textiel nodig of wilt u de prijsstijgingen voor zijn? Neem dan contact met ons op! Naar verwachting zullen de prijzen over een half jaar tenminste met 15 tot 30% gestegen zijn!

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

U kunt er in ieder geval van verzekerd zijn dat Star Linen ook in deze uitdagende tijden uw betrouwbare partner blijft. We hopen allemaal dat de markt snel zal kalmeren en dat we deze pandemie allemaal goed zullen overleven. Blijf gezond!